Opettaa

KOO-KIT 
Jatko-opinnot 
Täydennyskoulutus 


Soveltava kielitiede 
Opintokokonaisuudet
Opetus 2005-2006
Opinto-oikeus

   

Soveltava kielitiede

OPINTOKOKONAISUUDET

Soveltava kielitiede

Aikaisemmasta erillisestä soveltavan kielitieteen opintokokonaisuudesta on nyt luovuttu ja opetus on integroitu kielten laitoksen opetustarjontaan. Ne opiskelijat, joilla on aikaisemmin saatu opinto-oikeus soveltavaan kielitieteeseen, suorittavat opintonsa loppuun vielä voimassa olevien tutkintovaatimusten mukaisesti. Tavoitteena on, että opintonsa aloittaneet saavat joko 10 ov:n laajuisen kokonaisuuden tai syventävät opintonsa valmiiksi vuoden 2005 loppuun mennessä. Suoritustavoista sovitaan professori Minna-Riitta Luukan kanssa.


Tutkintovaatimukset 2004 - 2005

SOVELTAVA KIELITIEDE

Soveltavan kielitieteen opetus- ja tutkimusalueena ovat kieleen ja kielen käyttämiseen liittyvät yhteiskuntaa ja yksilöä koskettavat kysymykset, joihin etsitään vastausta monitieteisestä näkökulmasta. Peruslähtökohtana on kieli vuorovaikutuksen ja kulttuurisen kanssakäymisen välineenä. Soveltavan kielitieteen laajasta alueesta opetuksessa ovat ensisijaisesti esillä kielenoppiminen ja kielenopetus, kielitaidon arviointi ja erilaiset sosiaaliset ja yhteiskunnalliset näkökulmat kieleen.

Soveltavan kielentutkimuksen keskus tarjoaa 10 ov:n laajuisen soveltavan kielitieteen opintokokonaisuuden, joka nivoutuu tiiviisti keskuksen tutkimusalueisiin. Opintokokonaisuus voidaan liittää sellaisenaan filosofian maisterin, lisensiaatin ja tohtorin tutkintoihin. Opintokokonaisuus voidaan myös laajentaa 20 ov:n laajuisiksi soveltavan kielitieteen syventäviksi opinnoiksi.

Soveltavan kielitieteen opiskelijat voivat laatia maisterin tutkintoon sisältyvän 20 ov:n laajuisen tutkielman tai hyväksyttää johonkin toiseen aineeseen tehdyn tutkielman 10 ov:n laajuiseksi sivuainetutkielmaksi soveltavaan kielitieteeseen. Opiskelija, joka suorittaa soveltavassa kielitieteessä 20 ov:n syventävät opinnot ja tekee 20 ov:n pro gradu -tutkielman, voi hakea humanistiselta tiedekunnalta soveltavaa kielitiedettä pääaineekseen. Soveltavasta kielitieteestä voidaan suorittaa myös jatko-opinnot. Jatko-opintosuunnitelmista FL- ja FT- tutkintoja varten neuvotellaan soveltavan kielentutkimuksen professorin kanssa.


Soveltavan kielitieteen opinnot

Soveltavan kielitieteen 10 ov:n opintokokonaisuus koostuu kaikille yhteisestä soveltavan kielitieteen johdantokurssista (5 ov) ja valinnaisesta teemakokonaisuudesta (5 ov). Teemakokonaisuudet rakentuvat yhdestä tai useammasta kurssista. Kaikille yhteisen johdantokurssin suorittaminen on pakollista ennen valinnaisen teemakokonaisuuden aloittamista. Opetus koostuu luennoista, ryhmätyöskentelystä, itsenäisestä työskentelystä ja kirjoitelmista. Osa opetuksesta voidaan järjestää periodiopetuksena. Kullakin teemakokonaisuudella on vastuuhenkilö, jonka kanssa sovitaan suorittamistavoista. Johdantokurssi järjestetään vuosittain. Valinnaiset kokonaisuudet järjestetään siten, että niiden suorittaminen on mahdollista kahdessa vuodessa.

Syventäviä opintoja varten laajennetaan 10 ov:n opintokokonaisuutta toisella teemakokonaisuudella (5 ov) ja yhdellä projektityöllä (5 ov) jomman kumman teemakokonaisuuden aiheesta. Mikäli opiskelija haluaa tehdä tutkielman soveltavaan kielitieteeseen, sen aihe voi liittyä esimerkiksi tehtyyn projektityöhön. Tutkielmaa laativan opiskelijan tulee lisäksi osallistua keskuksen järjestämiin seminaareihin, joista kertyvät opintosuoritukset sisältyvät tutkielmasta annettaviin opintoviikkoihin.

Opintojen rakenne:

Kaikille yhteinen johdantokurssi:
SKTK10 Soveltavan kielitieteen perusteet 5 ov

Valinnaiset teemakokonaisuudet à 5 ov
SKTK20 Kielenoppiminen ja kielenopetus
SKTK30 Kielitaidon arviointi
SKTK40 Tekstitaidot
SKTK50 Kieli ja yhteiskunta
SKTK60 Kieliteknologia opettamisessa ja oppimisessa

Valinnaiset projektityöt 5 ov
SKTR10 Kielenoppiminen ja kielenopetus -projekti
SKTR20 Kielitaidon arviointi -projekti
SKTR30 Tekstitaidot -projekti
SKTR40 Kieli ja yhteiskunta -projekti


SKTK90 Seminaari ja pro gradu -työ 20 ov

Soveltavan kielentutkimuksen keskus solki-info@cc.jyu.fi